BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Az Adj Egy Ötöst! pályázaton nyert a 10.A osztály
2018.06.25.
A 10.A osztály 2017. tavaszán ellátogatott a Láthatatlan Kiállításra, ami után az osztály benevezett az Adj Egy Ötöst! pályázati programba. Egy előzetes válogatás után (ugyanis több mint száz pályázó osztály indult a versenyben) bekerültek a közé az ötven osztály közé, akik indulhattak a versenyben a 400 ezer forintos díjért. A legjobban sikerült tíz pályázati programot díjazták. A Bornemiszás 32 fős 10.A osztály győztesen került ki a versenyből! És nem csak sok pénzt nyertek, hanem annál több tapasztalatot és együtt töltött perceket is! Igazán megérte pályázni és küzdeni!
2017. szeptember 21. + a 10.A osztály + két látássérült ember + szakértők közreműködése + érzékenyítő programok + klassz helyszín + sok jó ötlet + lelkesedés + bringó-hintózás esőben + a pályamű: egy kiváló videó = Nyertes pályázati program + 400 ezer forint nyeremény osztályprogramra

A nyertes pályamű, a videó Kajdy Barna vezetésével készült el az osztály tagjainak aktív részvételével. Ez a kisfilm, ami dokumentálja a programunk részleteit, megvalósítását annak örömteli pillanataival, tanulságaival együtt, erre a linkre kattintva tekinthető meg:
https://drive.google.com/open?id=1tqVlwYWf2e37470Ngxv3QvkamC1D6U95

Ez lenne tehát a rövid összefoglalója a nyertes pályázatunknak, aminek részleteiről és megvalósításáról (kezdetek, alapötlet, diákok, vendégek, szakemberek véleménye) két másik bejegyzés is tanúskodik iskolánk honlapján, ha van kedved, olvasd el ezeket is:
Diák mappa - Osztályok almappa 2017. szeptember 21-i bejegyzés:
10. A osztály - Adj Egy Ötöst! pályázati program megvalósítása
http://www.bpg.hu/?aloldal=1&kat_id=56&bejegyzes_id=1988 
Diák mappa - Osztályok almappa 2017. október 11-i bejegyzés:
Adtunk egymásnak egy ötöst!
http://www.bpg.hu/?aloldal=1&kat_id=56&bejegyzes_id=1996

"The winner takes it all", hallhatjuk az egyik világhírű együttes jól ismert dalában. Hát mi is, a győztesek, elvittük mind ezt a pénzösszeget, aminek több mint egynegyedét az osztály tagjai nagylelkűen felajánlották a programunkban részt vevő két látássérült személynek, a fennmaradó elég nagy összeg pedig a májusi osztálykirándulásunk költségeit csökkentette. Tehát segítettünk két embernek, de ez kölcsönös volt, mert ők is segítettek nekünk a programunkban való részvételükkel és mi is jól jártunk, mivel így kevesebbet kellett befizetnünk az osztálykirándulásunkra. De nem csak pénzt nyertünk a pályázaton, hanem sok-sok tapasztalatot, örömöt, sok együtt töltött percet és órát, azt, hogy jobban összecsiszolódott az osztályközösségünk a közös cél érdekében és végig jól éreztük magunkat a vendégeink társaságában és nem utolsó sorban, közösen megvalósítottunk egy projektet és hozzá egy klassz videót is! Tehát érdemes volt pályázni és érdemes volt együtt dolgozni ebben a közös projektben! És nem utolsó sorban öregbíthettük immár felnőtt korú iskolánk hírnevét!

A zsűri laudációja (méltató szavai), ami a 2017. november 15-i ünnepélyes eredményhirdetésen a díjátadáskor hangzott el:
- Egy személyes kapcsolat adta az ötletet a program megszervezéséhez. Az osztályfőnök és a diákok nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a szervezésbe.
- Meg kell említeni, amit a mentor is kiemelt: az osztályfőnök lelkesedése és felkészültsége magával ragadta a diákokat, akik hihetetlen önállósággal és kreativitással vettek részt a programban és a pályamű elkészítésében. Három példa:
- Versbe szedve írtak szöveget a kisfilmhez.
- Annak ellenére, hogy a megvalósítás napján hideg volt, esett az eső és fújt a szél, ami nem kedvezett a margit-szigeti bringó-hintózásnak, rugalmasan alakították a programot és a pályaművön sem érezhetőek ezek a nehézségek, sőt!
- Két tapasztalati szakértőjüknek Barbinak, és a 12 éves Csilinek, az esemény végén Braille-írógéppel írtak kedves üzeneteket, hogy a közös élmény számukra is maradandó emlék legyen.


A Salva Vita Alapítvány idén újra kiírta a pályázatát, az Adj Egy Ötöst!, az érdeklődő osztályfőnökök és osztályok honlapjukon kereshetik ehhez a pályázati kiírást illetve a program koordinátort: 
http://salvavita.hu/programok/adj-egy-otost

Füziné Madarász Róza
a 10.A osztályfőnöke
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium