BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Öveges után szabadon...
2012.03.30.
2012. február 17.-én Temesi Ottó fizikus mutatott be fizikai kísérleteket a gimnazistáknak.
Először 3 dl higanyt mutatott be Temesi Otto, mivel, mint mondta: "Nem sokan látták még ezt a folyékony fémet ilyen nagy mennyiségben."
Különböző látványos kísérleteket mutatott be a fizikus-mérnök, kezdve a statikával. Az első kihívás az volt, hogyan lehet egy fél krumpliba nyomott százas szögre még hat további százas szöget helyezni. Egy 10.c-s tanuló sikeresen meg is oldotta a feladatot.
A lényeg csak az volt, hogy a szögeket statikus állapotba kellett hozni, a megoldás hasonlított a hinták vasszerkezetére. A második statikai kísérlet következő volt: egy pohár száján fekvő fogpiszkálóra kellett felerősíteni két villát. Majd láthattuk, hogy összefüggés van a sebesség és az energia között.
Egy krumpliba- csak erővel- nem lehet belenyomni egy szívószálat, azonban ha lendületből ütjük, könnyedén belemegy. Tehát minden a sebesség függvénye. Így van ez, akkor is, ha egy kihegyezett ceruzát nagy sebességgel lökünk meg, akár egy négy centiméter vastagságú tömör fadeszkát is át tud vinni. Egy égő gyertyát letakarunk egy üvegpohárral,azt tapasztaljuk, hogy egy idő után elalszik. Hogy mi ennek az oka? Az oxigén elfogy és a felmelegedett levegő lehűlése következtében összemegy, ezáltal vizet szív fel.

A következő kísérlet az egyensúlyi állapottal foglalkozott. Egy tojás a hegyesebb felén nem áll meg magától. Azonban ha egy kis sót szórunk alá, már megáll. Ennél még érdekesebb az, amikor a só szemcséket kifújjuk szívószállal a tojás alól. A tojás változatlanul állva marad, mivel pár só szemcse még marad alatta. Ez egy metastabil állapot. Egy hosszú, lapos fadeszka fele az asztalon fekszik, a másik része lelóg róla. Ha ráütünk a kalapáccsal, a fadeszka felrepül pörög egyet majd leesik. Azonban, ha egy újságpapírt is rakunk a tetejére, éppen hogy csak leesik. Ennek az oka, hogy az újságpapírt szépen elegyengetve, kinyomtuk alóla a levegőt, és egy kicsi vákuum keletkezett.

Mindenki tudja, hogy a dobozos Cola vagy Fanta nagyot spriccel kibontáskor, ha előtte felráztuk. Azonban azt már kevesen tudják, hogy akármilyen erősen is rázzuk fel, ha utána a kólás doboz falát jól megpöcköljük, nem történik semmi, a doboz akadálymentesen kibontható.

„Hagyj meséljek el egy történetet, az egyik barátommal mentünk a Mecsekbe kirándulni. Harmincnyolc fokos meleg volt kint, az autó csomagtartójában jóval több, ahol két rekesz Fantát szállítottunk. Egyszer csak nagy robbanást hallottunk, a következő másodpercben, már csak a kontúrunk látszódott a szélvédőn. A Fanta felrobbant a nagy melegben.” - mondta Temesi Otto.

A nitrogén szobahőmérsékleten légnemű. Azonban -196'C-on már folyékony. A fizikus-mérnök a folyékony nitrogént öntött a földre, az kis gömb alakban szerte-szét gurult, majd egy kis idő múlva, felmelegedve légneművé vált. Tojásrántottát lehet sütéssel és fagyasztással is készíteni. A tojásra a kutató folyékony nitrogént öntött. A tojás olyan állagúvá vált, mint sütéskor. A kísérletekhez szűkség volt önkéntesekre.

A kísérleteket bejött megnézni a 2.e osztály is. A „kis királyfik” és „kis királykisasszonyok” rendkívül lelkesen jelentkeztek, amikor az önkéntes kiválasztása zajlott. A kísérletek során pedig nagyon ügyesen teljesítettek. Folyékony nitrogént öntött a fizikus-mérnök egy lufira, ennek hatására a lufi elszottyant. Majd megrázta, majd újra visszanyerte régi feszességét. Majd egy banánra is öntött a folyékony nitrogénből, amit ezután már csak kalapáccsal lehetett széttörni.

„Ha egy élő halat folyékony nitrogénbe rakunk, megfagy. Azután kivesszük, felolvad és még egy jó ideig él.” -mondta a kutató.

Az utolsó kísérlethez egy bátor „királylány” jelentkezett. Az arcához tett a fizikus egy darab egy centiméter vastagságú speciális anyagot, amit az űrkutatásban fejlesztettek is. A másik oldalról lángszóróval kezdte Temesi Otto melegíteni az anyagot. Amikor már messziről is látszott, hogy izzik az anyag, a kislány csak egy kis meleget érzett.


Köszönjük a látványos kísérleteket!
Publikálta: Diósy Anna
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium