BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Mi így emlékeztünk
2012.12.30.
Bornemisza Péter Gimnázium, október 19, péntek, délelőtt 10 óra. A folyosókra lassan az összes iskolapad kikerül. Néhány diák faágakkal a hátán vonul az osztálytermébe, mások egy vitrint cipelnek fel a pincéből. Füstgép, díszletek, halogén lámpák, térképek, plakátok, talicska, szögesdrót… Nyílván felmerül a kérdés az olvasóban: vajon mire készülődik mindenki ilyen nagy szorgalommal?

Iskolánkban idén rendhagyó módon emlékeztünk meg az október 23.-ai szabadságharcról.  Tematikus nap keretében minden osztály három feladatot kapott. Ezek közül az első egy kiállítás megszervezése volt, amelyet az osztálytermünkben rendeztünk be. Kaptunk egy témát,- ami lehetett egy az 1956-os szabadságharcban harcoló személy vagy a forradalomhoz köthető helyszín-, és erre fókuszálva kellett a forradalmat bemutatnunk. Második feladatunk a tárlatvezetés volt. Egy-két embernek be kellett mutatnia a kiállítás anyagát a látogatóknak. Ezeken kívül volt még egy fontos projektmunka: a plakátkészítés, ami természetesen az adott témáról kellett, hogy szóljon.  A kiállítást egy másik osztálynak mutattuk be,  akik egyénenként pontozták munkánkat. Az ő pontjaikhoz adódott még hozzá a szakértő zsűri értékelése. A kiállítást és tárlatvezetést magyar- és történelemtanárok, a plakátokat rajztanár is értékelte.

Ahogy megtudtuk a feladatot, igyekeztünk hozzá is látni a munkához. Behoztuk az iskolába felmenőink korabeli tárgyait, dekorációt készítettünk, színdarabot írtunk, interjút készítettünk.  A sok napos készülődés meghozta gyümölcsét: rendkívül színvonalas kiállítások születtek. A zsűri elmondása szerint a tárlatvezetők többsége felkészült és tárgyilag is pontos voltak. A plakátok sem maradtak el színvonalban, több alkotás az elérhető legmagasabb pontszámot kapta. A nap végére elfáradtunk, de megérte, mert sok élménnyel tértünk haza és persze várakozással is, hiszen a végeredményt csak egy héttel később tudtuk meg. Remélhetőleg sok ilyen típusú megemlékezésben lesz még részünk!

Publikálta: Eggendorfer Noémi
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium