BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Diák
Thanksgiving Day a 9.a osztályban
2012.11.28.
Mi így ünnepeltük a Hálaadást...

Amerikában a Hálaadást minden év novemberének negyedik csütörtökén ünneplik, ezért így tettünk mi is. Igaz, hogy (eddig) nem sokat tudtunk a Hálaadásról a pulykán és a sütőtökös pitén kívül, de pont ezért néztünk izgatottan elébe.

Három angol óra keretében kerítettünk sort ünnepségünkre, melyet próbáltunk hagyományos módon „megülni”. Ez alatt persze nem azt kell érteni, hogy töltött pulykát ettünk ezerféle körettel, de megpróbáltunk 17. századi feelinget kölcsönözni a dolognak, de erről majd lejjebb...

Mivel nem ismertük a Hálaadás történetét, szokásait, az első órát a történelemnek szenteltük. Végigkísértük a Mayflower hajó útját a tengeren, megismertük az első telepesek életmódját, milyen házakban laktak, milyen ruhákat hordtak, mit ettek és az iskoláztatásról is megtudtunk pár érdekes információt. A végén pedig kvíz kérdésekkel tesztelhettük rövidtávú memóriákat és jegyzetelési képességünket, mivel ez is feladatunk volt.

Persze nem csak angoltanáraink készültek, hanem nekünk is kellett csinálnunk valamit. Lehetett választani: vagy korabeli ruhákba öltözünk (innen a 17. századi hangulat), vagy pedig valamilyen módon a Thanksgiving-hez kapcsolódó ételt (nem feltétlenül sütit) készítünk. Mivel régi ruhája nem sokaknak volt, a sütés-főzés lett kapósabb. De mivel felöltözni és sütit sütni ’angolul’ nem tudunk, feladtunk itt nem ért véget...

A második óránknak egyik felét sajnos nem tölthettük előre tervezett programunk szerint, egy rögtönzött iskolagyűlés miatt. Persze nem bosszankodtunk, hiszen fontos dolgokat hallottunk ott is. Így viszont iparkodnunk kellett, hogy ne csússzunk ki az időből. Gyorsan megtartottuk a „divatbemutatót”, és megállapítottuk, hogy a négy lány és a hat fiú egyaránt megérdemlik a ’telepes’ címet.

Most pedig következett feladatunk második felvonása, el kellett mondanunk, hogyan készítettük finomságainkat. Mivel nekünk kellett bemutatni, elmondani, ezért nekünk is kellett előzőleg megcsinálni, nem lehetett anyunak, vagy nővérnek lepasszolni. Mmm... Mindenféle torta, pite, muffin, keksz, kuglóf... Mialatt mindenki röviden elmondta hogyan is készítette el, amit hozott, igencsak megéheztünk, úgyhogy mikor az utolsó is befejezte mondandóját, szinte nekiestünk a sok színes-szagos ínycsiklandó finomságnak.

A legvégén pedig szavazni lehetett a legfinomabb ételre, melynek eredményét még nem tudjuk, de kíváncsian várjuk, és előre is gratulálunk a nyertesnek!!
 

Publikálta: Turóczi Dorina
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium