BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Hogyan készítsünk könyvet az iBookstore-ra
2010.12.01.
A szerzők és kiadók számára igen jó lehetőség, hogy műveiket az iBookstore-al kompatiblis EPUB formátumban publikálják, hasonlóan ahhoz ahogy a szoftverfejlesztők is megjelentetik az alkalmazásaikat az App Store-ban. Bár a jelenleg az iBooks alkalmazás EPUB és PDF formátum kezelésére is alkalmas, az iBookstore-ban csak EPUB formátumú anyagok jelenhetnek meg.

Mi az iBooks?

Az iBooks egy ingyenesen letölthető elektronikus könyvolvasó alkalmazás, mely 2010 január 27-én debütált az iPad kéziszámítógéppel, később megjelent iPhone-ra és iPod Touch-ra is. A szoftverben PDF fájlok és az iBookstore-ból letöltött könyvek nyithatók meg, ez utóbbival fogok a továbbiakban foglalkozni. Néhány napja láttam, hogy már Jókai Mór könyvek is felkerültek angol nyelven és ingyenesen letölthetők. 


Könyv készítése iBooks-ra

Az Adobe készített egy 11 oldalas rövid kézikönyvet, melyben áttekintik, hogyan készíthetünk az iBookstore-ban megjelenésre alkalmas EPUB formátumú könyvet az InDesign segítségével. Részletesen megtalálhatók benne a szoftver és hardverkövetelmények, a dokumentum EPUB formátumba való konvertálásának lépései, a tesztelés valamint a megjelentetés.

Az elektronikus könyvek (eBoook) létrehozása napjaink egyik legaktuálisabb kérdése a tartalom előállításban. Egyre több eszköz támogatja ezt a formátumot: az Amazon Kindle és a Sony Reader olvasói mellett az Apple iPhone / iPad saját iBook boltja is ezen EPUB formátumú fájlok valamelyik verzióját forgalmazzák illetve képesek megjeleníteni.

Az Adobe hivatalos weboldalán nemrég megjelent egy szekció, mely három leírásokon és három videón keresztül bemutatja, hogyan lehet kiváló minőségű EPUB-okat létrehozni az Adobe InDesignban. Ezekből az oktató anyagokból nem csupán az EPUB készítés mikéntjére derül fény, de arra is, hogyan lehet ezeket a kiadványokat a különféle e-book olvasókra optimalizálni (pl. Amazon Kindle).

Create eBooks with the Adobe eBooks software platform »
iBooks a Wikipedián »
iBooks az Apple honlapján »
Apple - iPad - App - iBooks
Publikálta: Adminisztrátor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium