BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Izraeli ejtőernyősök Budaörs és Szlovénia felett
2011.09.08.
A Mensch Alapítvány akciói. Tavaly szeptember elején az Izraeli Kulturális Intézet megnyitójának alkalmából magyar és izraeli ejtőernyősök a világ egyetlen LI 2-es repülőgépéből ugrottak, s így emlékeztek meg Szenes Hannáról. Szenes az első magyar ejtőernyősök között volt, aki 1944-ben Palesztinában csatlakozott az angol hadsereghez. Jugoszláviai földet érésük után a magyar hatóságok elfogták és később a nyilasok kivégezték. Hanna Szenes Izrael első nemzeti hőse lett, verseit mai napig tanítják az iskolákban. ( Az egyik video nem tökéletes, de élvezhető. )


Hasonló ugrást terveztek idén is, de ez a cudar időjárás miatt meghiúsult és a rendezvény emlékünnepséggé alakult át,.A  Mensch Alapítvány akciójához a szlovének is csatlakoztak. Itt jobb volt az időjárás.


"

"Születésnapján, július 17-én a szlovéniai Metlika helység melletti Prilozje repülőtéren folytattuk a megemlékezést. Tiszteletünket leróttuk a hős szlovén partizánparancsnok, Franc Rozman- Stone emléke előtt is, aki a palesztinai brit önkénteseket fogadta és segítette útjukon céljaik felé.
Az izraeli ejtőernyősök, Dar Nahum, Elinor Webber, Yaniv Warshavsky és Assaf Arbelle szlovén katonai ejtőernyősökkel együtt emelkedtek fel a Pilatus PC-6 repülőgép fedélzetén, és ugrottak ki ott, ahol 1944 márciusában, a partizánok várták Szenes Hannát és társait."
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium