BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Mi is az a szektorlabda??
2011.10.20.
Jelenlegi adataink szerint nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a gombfoci magyar találmány. Már az 1910-es évekbõl is vannak információink arról, hogy Magyarországon gombfociztak! Egy 25 évvel ezelõtt kiadott regény írója szerint 1911-ben már nagy gombfoci élet volt Budapesten. Néhány évvel ezelõtt pedig sikerült felkutatni egy igen idõs bácsit, aki a bátyja 1918-ban vont be egy baráti társaságba, ahol õ már játszott. Nevezzük is nevén a társaságot: ez volt a Szektor Klub.
Itt van a szövetség honlapja is. Nézzük innen az alapszabályokat:

"• A játékot két ember játssza egy zöld színű, fehér színű futballpálya vonalazású, 120 x 180 cm-es méretű, szegéllyel ellátott asztalon (versenypályán), amely két db 5 cm magas, 13 cm széles és 8 cm mély kapuval van ellátva. A pálya felületét hintőporos törlőeszközzel tisztítják meg a szennyeződésektől
• A versenyzők egyéni felszerelései: 10 db mezőnyjátékos bábu (méretük: maximum 5 cm átmérőjű és 2 cm magasságú) és 1 db kapus bábu (mérete: maximum 5 cm átmérő és 2,5 cm magasság), ezen kívül szektormérő, labda, nyomópálca.
• A játékszabályok között valamennyi futball szabály megtalálható, a les kivételével.
•  Egy mérkőzés 2 x 13 percig tart, félidőben két perc szünettel. A mérkőzéseket a játékvezető vezeti.
•  A játék középkezdéssel kezdődik, majd a versenyzők felváltva léphetnek egyet-egyet. Lépésnek a bábu mozdítása számít. A bábukat mérkőzés közben mozgatni csak a pálya felületén csúsztatva szabad, azokat tolni, vagy húzni tilos. A bábukat mozgatni szabad kézzel (pöcköléssel, vagy körömrányomással), illetve nyomópálcával.
•  A bábukat mérkőzés közben a pályáról felemelve tetszőleges helyre helyezni csak gól és kapukirúgás után szabad. Ezt nevezzük helyezésnek. Helyezni elsőként a középkezdést, illetve a kirúgást végző félnek lehet, ellenfele ehhez alkalmazkodik úgy, hogy bábuit 5 cm-nél közelebb nem helyezheti a már lehelyezett bábukhoz. "

Itt még a brazilokat is mi tanítjuk....

"Ennek az útnak a gondolata brazil részről merült fel, méghozzá a 2009. májusi, budapesti vb alatt. Ugyanis a „másképp gombfocizó” dél-amerikai barátaink ekkor jutottak el oda, hogy most már komolyan veszik a mi játékunkat (elfogadják szabályait, kapizsgálják taktikáját). Ha más jó emlékünk nem is maradt erről a „szegénység kupa” névre is elkeresztelhető vb-ről (a szokásos magyar aranyakat leszámítva), már akkor is megérte megrendezni, mert ott és akkor sikerült véglegesen megnyerni a „magyar” szektorlabdának a nálunk járt brazilokat, akik egymilliónyi gombfocistát képviseltek itt Budapesten."

"Szokásos" magyar aranyak...

Közben találtam egy másik magyar szövetséget is...nem tudom melyik az igazi, talán mindkettő. A kutatást egyelőre felfüggesztem a témában, de bárki más folytathatja, ha akarja.

Kapcsolódó cikk a bpg.hu-n.
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium