BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
A lányok nekifognak!
2010.11.18.
Ezek a lányok nem vártak, míg valaki más megváltoztatja a dolgokat. Megtették ők maguk! Biztosan tehetnél te is valamit lakóhelyed vagy környezeted szebbé tételére. Légy aktív!
A játék tere

A tizenkét éves Katie Bell mindennél jobban szerette volna, a van játszótér abban a New Jersey-i kisvárosban, ahol lakik. Tudta, hogy más gyerekek is így vannak ezzel, ezért csapatot szervezett a játszótér megtervezésére. Együtt rajzolták meg a tökéletes játszótér tervét, utánanéztek annak, hogy mennyibe kerül a felszerelés, és összegyűjtötték pénzszerzési ötleteiket. Végül az egészet bemutatták a kisváros képviselő-testületének. A félénk Katie-nak ez a beszéd volt a legnehezebb rész. "De rájöttem - mondta -, hogy ha tényleg akarom a játszóteret, akkor le kell győznöm a félénkségemet." Katie csoportja meggyőzte a képviselő-testületet a játszótér megépítéséről. Aztán még több gyerek látott hozzá, hogy segítsen a pénzgyűjtésben azzal, hogy édességet és szendvicset árultak. "Megtanultunk együtt, közösségben dolgozni" - mondja Katie. Szerinte a játszótér abban is segít majd, hogy a kisváros lakói közelebb kerüljenek egymáshoz. "Ez egy fontos hely lesz, ahová mindenki kijöhet piknikezni és új barátokat találni." Nyárra elkészül a játszótér, és Katie vágya megvalósul. Azoknak a lányoknak, akiknek szintén vannak álmaik, azt üzeni: "Sehová nem fogsz jutni, ha nem próbálkozol!"

Megunt babák megmentője

Dilan McAlister nem csak babázik: helyrehozza a babákat, aztán odaadja olyan gyerekeknek, akiknek nincs mit dajkálniuk. A tizenkét éves Dilan tavaly ősszel indította el ezt a mozgalmat, amikor hajléktalan gyerekeket látott kaliforniai szülővárosában. Eszébe jutottak a régi babái, amiket már nem használ. A mamája azt tanácsolta, javítsa meg őket, és adja szükségben levő gyerekeknek.
Dilan öt saját babájával kezdte, aztán az iskolatársaitól kért régi babákat. Két hónap alatt száznál is több megunt babát kapott és ajándékozott tovább! Lakóhelyén egy önkéntesekből álló csoport segít neki a babák összegyűjtésében, tárolásában és továbbadásában. Dilan a szobájában rendezte be a műhelyt. Fertőtlenítő szerrel, hajlakkal, ollóval, kefékkel, babahajjal, hajsütő vassal és szalagokkal felszerelkezve minden nap legalább egy órát tölt azzal, hogy kikeféli a babákat, új hajat ragaszt nekik, kitisztítja és megvarrja a ruhájukat. "Boldoggá tesz, hogy csinálhatok valamit" - mondja. A babák megjavításához nem kell semmilyen különleges képzettség, csak ragasztani és mosni kell, és varrni egy kicsit - magyarázza. "Egyvalaki is változtathat a dolgokon - mondja. - Még több embernek kellene belefognia valamibe!"

Egy hősnő felemelése

"Adj egy Susie B. dollárt!" Ezt kérte Arlys Angelique Endres, amikor házról házra járva gyűjtött egydolláros adományokat. A tízéves arizonai kislány azért gyűjtött, hogy egy Susan B. Anthonyt és két másik női politikai vezetőt ábrázoló szobor felkerülhessen a washingtoni Capitolium földszintjére. A hatalmas márványszobrot hetvenöt éve dugták el az épület alagsorában. Miután egy újságcikkből tudomást szerzett az elhagyatott szoborról, a Susan B. Anthonyért rajongó Arlys tenni akart valamit. Ezért több mint kétezer levelet írt, arra kérve az embereket, hogy szánjanak egy dollárt az ügyre azzal, hogy az érmére vagy a papírpénz sarkába SBA rövidítést írnak. "Susan B. Anthony szerezte meg a lányoknak, az anyukáiknak és a nagymamáiknak a szavazati jogot. Ki kell mutatnunk a tiszteletünket azért, hogy ezt megtette." Arlys úgy gondolta, hogy ha sokan dolgoznak együtt, akkor nagyot tehetnek. És igaza lett! Összesen körülbelül kétezer dollárt gyűjtött össze a szobor áthelyezésére. Most már bárki láthatja erőfeszítései eredményét, aki elmegy a Capitoliumba. A három asszony szobra, akik változást hoztak minden amerikai lány életébe, méltó helyére került.

Ne csak ülj!
Te is alakíthatsz valamin! Ha van valami, amit szívesen megváltoztatnál, akkor itt van néhány jó tanács a kezdéshez.

1. Vonj be másokat!
Katie Bell tudta, hogy tizenkét együtt dolgozó gyerek ügyesebb - és meggyőzőbb - lehet, mint ő egyedül. Hívj másokat is, hogy csatlakozzanak a tervedhez.

2. Szerezz információt!
Derítsd ki, hogy kiket kell meggyőznöd az eredmény érdekében! Arlys Endes megtudta, hogy a kongresszusnak kell szavaznia a szoboráthelyezésről, ezért minden szenátornak írt támogatáskérő levelet.

3. Terjeszd a hírt!
Ha mások is tudnak arról, ami foglalkoztat, esetleg tudnak segíteni. Dilan McAlister szórólapokat osztott, így kért megunt babákat. Elterjedt a híre, így ma már öt államból kap adományokat!

4. Légy eredményes!
Egy olvasói levél felkeltheti egy tévécsatorna érdeklődését is. A riportereket gyakran érdekli, hogy mit csinálnak a gyerekek, ezért próbáld felvenni velük a kapcsolatot!

Az összeállítás az American Girl 1997 március-áprilisi számából való.
Ford.: Szép E. Kinga

A képek illusztrációk, az iskola játszótér felújításáról tudósítanak.
Publikálta:
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium