BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Botlatókő a Kenyérmező utcában
2010.11.15.
A Botlatókő Projekt 2007-ben indult, és két évfolyam lelkes diákjai vettek részt benne.
De mi is az a „botlatókő”?

Az ötlet Gunther Demnig német művésztől származik, célja pedig, hogy a hatmillió Holokausztban elhunyt áldozatnak emléket állítson:

„Tisztában vagyok azzal, hogy nem tudok hatmillió követ elkészíteni, de ha már eggyel elérem azt, hogy az emberek beszélnek róla, már az is hatalmas sikert jelent.”

Tehát a botlatókövek lényege, hogy embereknek, sorsoknak állítson emléket, elérve ezzel azt, hogy a Holokausztot nem egy számszerű adatként, hanem emberek, közösségek életét szétzúzó történelmi tényként mutatja be, miközben megmarad annak személyes jellege, hiszen minden kőre felkerül az elhunyt neve, lakhelye, foglalkozása, elhalálozásának ideje, helye, ill. körülménye. Ami pedig igazán különlegessé teszi a köveket, hogy egyrészről az elhunyt lakhelye előtt helyezik el, másrészről pedig azért nevezik őket „botlatóköveknek”, mert általában úgy helyezik el, hogy kicsit kiemelkedjenek a talajból, és az emberek észrevegyék. Mivel csak macskakő nagyságúak, az emberek kénytelenek lehajolni, hogy a kövön álló feliratokat elolvashassák, és ezzel jelképesen fejet hajtanak az áldozatok előtt.

A köveket Gunther Demnig saját kezűleg készíti el és önti ki rézből, és személyesen helyezi el őket az adott város vagy falu lakosságával együtt.

A projekt több hónapig tartott, és ezalatt különféle feladatokat hajtottunk végre. Először megnyertük a pályázatot, vagyis engedélyt kaptunk arra, hogy a Levéltárban kutassunk zsidó sorsok után, majd ezek az adatok kerültek feldolgozásra. Ezután ezeket az adatokat pontosítottuk, majd megtudtuk, hogy három követ helyezhetünk el a városban: a Lujza utcában, a Kenyérmező utcában és a Dobozi utcában.

A köveket augusztus végén helyeztük el, megemlékezés keretében, melyen a nyolcadik kerületi polgármester: Csécsei Béla, az alapítvány tagjai, és Gunther Demnig is részt vett.

Írta: Nagy Boglárka (12.a)
Publikálta: Adminisztrátor
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium