BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
"A cseh történelem nagy pillanata"
2012.06.19.
Egyben az antináci történelem nagy pillanata
Ünnepeltek Csehországban:

"A cseh történelem nagy pillanata volt Petr Necas miniszterelnök szerint, amikor 70 évvel ezelőtt Prágában cseh ejtőernyősök merényletet követtek el Reinhard Heydrich, a németek által megszállt és létrehozott cseh protektorátus vezetője ellen, aki belehalt sebeibe.

"Ez az esemény egyben cáfolja azt a mítoszt, amelyet gyakran mi terjesztünk önmagunkról, hogy megalkuvó nemzet vagyunk. Ezek a férfiak nem alkudtak meg, az utolsó töltényig harcoltak, és soha nem adták meg magukat" - jelentette ki Necas hétfőn Prágában a hivatalos évfordulós ünnepségen.

Václav Klaus köztársasági elnök szerint a cseheknek kötelességük emlékezni mindazokra, akik ezt a merényletet előkészítették és végrehajtották.

"Az ejtőernyősök sok cseh katona számára ma is példaképül szolgálnak, és ez egy olyan történelmi esemény, amire építeni lehet" - jelentette ki Alexandr Vondra védelmi miniszter.

A londoni cseh kormány által küldött ejtőernyősök 1942. májusa 27-én Prágában merényletet követtek el Heydrich ellen, aki sebeibe belehalt. Ezt követően rendelték el a nácik június 10-én Lidice, majd két hét múlva Lezáky teljes megsemmisítését. A lakosokat agyonlőtték, illetve koncentrációs táborba vitték. Az ejtőernyősök a prágai pravoszláv templom kriptájában bújtak meg, s több napi harc után 1942. június 18-án ott végeztek velük a nácik. Az évfordulós megemlékezésre a templom előtt került sor."Nagyon-nagyon fontos esemény ez, valóban. ( Egy regény erről. A kép forrása. )

Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium