BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Infotár
Focisták a rasszizmus ellen
2013.01.16.
Ki is volt Weisz Árpád? Miért lett rasszizmus elleni jelkép? Miért Olaszországban?
"Weisz Árpád az olasz labdarúgás rasszizmus elleni jelképe
 
Weisz feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.
 
A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzője emlékének szentelik. A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen és a kampány jelképévé Weiszt választották, ahogy az a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott.
 
A kampány ötlete az AC Milan-Pro Patria felkészülési mérkőzés botránya után született. Az olasz negyedosztályban szereplő Pro Patria egy zárt kapus meccset és pénzbüntetést kapott szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozó félbeszakadt, mert a Milan játékosai levonultak a pályáról." (origo)

A meccset lejátszották:

"Massimo Moratti, az Internazionale klubelnöke azt mondta: "Weisz az Inter történetének része, örökre őrizzük emlékét. Amikor gyerekként az ötvenes években elkezdtem a foci iránt érdeklődni, Weisz Árpád neve már szorosan kötődött a klubhoz. A szakértelem és az elkötelezettség jelképeként vált ismertté. Újító volt, akire borzalmas vég várt. Elképzeléseivel megújította az olasz focit és ma ismét ugyanezt teheti."
 
Moratti hozzátette, hogy a rasszizmus nem halt ki, és mivel a labdarúgás a legjelentősebb társadalmi jelenség Olaszországban, az olasz focinak példát kell mutatnia az alapvető erkölcsi elvekben.
 
A meccs előtt Moratti és Albano Guaraldi, a vendégcsapat elnöke kicserélte a két csapat által a pályára lépéskor viselt mezt. A fehér színű mezen Weisz arcképe és a "Nem a rasszizmusra" felirat volt látható."

Nem érdektelen Weisz élete sem. Egy apróság csak:

".... tíz éven át az Intert magyar trénerek irányították. Weisz Árpádon kívül Viola József, Tóth-Potya István és Feldmann Gyula ült a milánói kispadon"

Rasszizmus elleni jelkép azért is lehet, mert feleségével és két gyermekével Auschwitzban hunyt el 1944. januárjában.

( Képek a meccshez kapcsolódó megemlékezésről.A két csapat vezetősége és játékosai megemlékezést tartottak a milánói stadion Executive-termében.)
 
Publikálta: Longauer László
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium