BORNEMISZA PÉTER GIMNÁZIUM, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Sportiskola
Ökoiskola
Oktatásért Közalapítvány
Új Széchenyi Terv
Sportoló Nemzet
Művészetek Palotája Budapest
Erasmus+
Határtalanul
Iskolánk
Felvétel
Tanév
Tantárgyak
Tanórán kívül
Infotár
Diák
Támogatás
Szülő
Kapcsolat
Tanórán kívül
Bornemiszások felfedező úton Bretagne-ban
2016.11.02.
A repülő és a TGV-vel, majd TER-rel megtett út után az európai kontinens szárazföldi részének egyik legtávolabbi csücskébe csöppentünk. Állomáshelyünk a napfényes Guérande középkori városa, ahol ma már felfedező körutat tettünk a La Mennais-s diákok által készített játékos feladatok segítségével és az ő kíséretükben. Az elkövetkező héten a Bretagne-ban tartózkodó diákjaink beszámolóiból szemezgethet az érdeklődő olvasó néhány hangulatkép kíséretében. Kérem, tartsanak velünk!
2016. október 04. kedd – Utazásunk napja
 

Utunk első állomása a Liszt Ferenc repülőtér volt, ahol a megbeszélt időpontban reggel 8-kor szép lassan gyülekezni is kezdtünk, a 2A terminálon. Sokunkon még észrevehető volt az előző napi alváshiány az örömteli pakolás miatt, de szerencsénkre az előttünk álló hosszú út mire sem alkalmasabb, mint egy kiadós alvásra. Szóval ott álltunk a csomagjainkkal és kedves szüleinkkel (akiknek hála nem bkv-val kellett eljutnunk a reptérre) kicsit bizonytalanul, de ez hamar elmúlt, mert megkaptuk a beszállókártyáinkat, amik már biztos pontot nyújtottak a számunkra.

Miután szüleink útnak eresztettek bennünket, elkezdődött az út hivatalosabbik része: csomagjaink ellenőrzése az ellenőrző pontoknál. Szerencsére mindegyikőnk átjutott minden csomagjával. Ezek után már csak kb. fél óránk maradt a gépünk indulásáig, így szét tudtunk nézni a duty free shopokban.

Pontban 10 óra 10 perckor az Air France Budapest-Párizs járata elkezdte a felszállást és elindultunk francia földre. A repülőből a kilátás páratlan volt, az utasok kedvesek voltak és a légiutaskísérőktől süteményt kaptunk egy kis innivalóval. Két órás utunk végén megérkeztünk Párizsba. Sajnos Párizstól a repülőtér elég messze esik, néhányan azonban látták az Eiffel-tornyot.

Miután Párizsban landoltunk, a következő egynéhány, pontosabban 400 kilométert TGV-vel (Train à Grande Vitesse) tettük meg. Az állomáson való várakozásunk alatt észrevettük, hogy fegyveres egyenruhások vigyáznak a biztonságunkra. Három és fél órát utaztunk TGV-vel (a kisebb késésekkel együtt), majd át kellett szállnunk egy másik vonatra La Baule állomásig. Nyolc felé járhatott, mikor a vonatunkkal megérkeztünk La Baule Escoublac-ba. A vendéglátó családok már vártak bennünket. Az egymásra ismerés örörmteli pillanatai után elindultunk kinek-kinek a lakóhelyére.

Úgy tűnik, elég izgalmas hétnek nézünk elébe itt az Atlanti-óceán partján…

Péterbencze Vera 10.A

Day No.1
 
Our trip's first stage was at the Liszt Ferenc aeroport, at 8:00 o'clock as we have agreed. Where we started to gathering slowly, in the Terminal  2A. On some of us was seen that we do not really slept yesterday night (enjoyable paking ☺). But the flight is the best possibility to take a long nap. Then we were standing there with our luggages and with our parents (thank you parents to take us there, no public transport in the morning) a bit confusingly, but this feeling went over after the boarding card was given.
 
We started to do the usual things right after our parents let us go to our way, like packing out in the controller board. Fortunately, no one has to leave their things there. After we had half an hour for a small look around at the departure lounge.
 
At 10:10 exactly, the plane started its way to the French Land. The view was incredible, the stewardesses were kind and they brought us cookies. After this two hour long journey, we arrived to our second stage, Paris. Unfortunately, Paris is a bit far away from the aeroport, so just some of us have seen the Eiffel tower from the sky.
 
Arrival and the next few kilometers, just notedly 400 km we would go by TGV (Train à Grande Vitesse). Meanwhile we were waiting in the train station, we noticed a few armed soldier. Well, the security is quite important. We travelled four hours by train (with the smaller lates) and then we had to change to another train to La Baule. It was around 8 pm. when we arrived to our Tuesday's destination. The host families were waiting for us there, after the fast meeting everyone went to their home.
 
To think about it, we are looking forward to an exciting week here in the coast of the Atlantic Ocean.


Az első nap Franciaországban

Reggel hat óra körül már egy másik országban ébredtünk idegen ágyban és környezetben, de nagylelkű és igen kedves vendéglátók között. Francia anyukáink megreggeliztettek minket, karamell krém, áfonya lekvár, croissant, kalács és forró tea került az asztalra.

Ezután hamar eljutottunk az iskolába. Volt, akit autóval vittek, másoknak buszozniuk kellett a reggeli hidegben és ott két helyi diáklány mutatta meg az iskolájukat: több dolgozat írást szakítottunk félbe betoppanásunkkal, láttuk többek között a könyvtárat, az infó termet, a nyelvi labort és az iskolarádió stúdióját is.

A körbevezetés után két osztállyal négy csoportra osztva bejártuk Guérande óvárosát. Versenyfeladatok megoldása közben láttuk a város nevezetességeit, betekintést nyerhettünk az ottani piaci életbe és hallhattuk a helyi katedrális történetét.
A délutánt mindenki a vendéglátó családdal töltötte (mivel szerdánként náluk délben véget érnek az órák), ahol továbbra is kihívás a francia nyelv használata, de nagyon élvezzük az új és különleges embereket és szokásrendszert, amibe belecsöppentünk. Várjuk a folytatást!

Kerekes Gréta 11.osztály

Úgy gondoltuk, hogy az otthoniak számára nagy örömöt fog okozni, ha a diákok által elmesélteket képi megjelenítéssel is alátámasztjuk. Most tehát meghívjuk Önöket / meghívunk Benneteket egy kis kiruccanásra Bretagne-ba! Jó szórakozást kívánunk a fotók nézegetéséhez! (Fotók - Copyright: Füziné Madarász Róza)
Publikálta: Füziné Madarász Róza
© 2010 Bornemisza Péter Gimnázium