Átadták a 2022/2023. tanévtől érvényes Ökoiskola címeket

Átadták a 2022/2023. tanévtől érvényes
Ökoiskola címeket

162 iskola vehetett át Ökoiskola címet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Agrárminisztérium rendezvényén, 2022. március 26-án. Az ünnepélyes díjátadónak a Gyermekek Háza Alternatív Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

Az eseményen Pálfi Erika, az EMMI Köznevelési Tartalomfejlesztési Főosztályának vezetője és Indri Dániel Janisz, az Oktatási Hivatal Pedagógiai Kiadványok Osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket. Bevezetőjükben elmondták, hogy Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el Magyarország Kormánya, amelyek pedagógiai programjukban deklaráltan, rendszerszinten, a mindennapos nevelés-oktatás, valamint az iskola működtetésének szerves részeként foglalkoznak az egészség- és környezettudatosság témájával, és kiemelten kezelik a fenntarthatóságra nevelés ügyét. A fenntarthatóság értékeit a pedagógusok személyes példamutatásával és az intézmény környezetbarát működtetésével közvetítik a tanulóknak – aktív közreműködésre, cselekvésre bátorítva őket. Az ökoiskoláknak ezáltal kiemelten fontos szerepük van a Kárpát-medence természeti és épített környezeti értékeinek a megőrzésében.

A rendezvényen három kategóriában vehettek át elismerő oklevelet a díjazottak: 57 intézmény kapott elsőként Ökoiskola címet, 30 iskola újrapályázóként immár másodszor nyerte el az elismerést, 75 intézmény pedig – amelyek harmadszor is sikeresen pályáztak – Örökös Ökoiskola lett. Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen tartott köszöntőbeszédét Ferenc pápa gondolatával nyitotta: „Az előrelépés a gyökereinkhez való visszatéréssel kezdődik.” Kiemelte, hogy a Kárpát-medence természeti, épített és kulturális öröksége olyan gazdag, hogy az ezekhez való visszatérés, ezek megőrzése alapvető elvárás mindannyiunk felé. Rámutatott, hogy nemcsak az órarendbe építve, az órai foglalkozásokon, hanem azokon kívül is rendkívül fontos az „egészintézményes” fenntarthatóságra nevelő szemlélet átadása. Hozzátette: „Az ökoiskolák élen járnak az innovatív pedagógiai megközelítések alkalmazásában, mert olyan közeget tudnak teremteni a gyerekek, a fiatalok számára, ahol kíváncsiak az ő hangjukra, ahol élmény, élvezet a tanulás, az együttlét, és ahol a tanulókat cselekvésre tudják bátorítani, ösztönözni a saját környezetük megóvása érdekében.” Kisfaludy László gondolatait szintén Ferenc pápa soraival zárta: „A szabadon és tudatosan megélt mérsékletesség felszabadító. Nem ad kevesebbet az életből, nem jelent alacsonyabb intenzitást, ellenkezőleg. Kevesebb szükséglettel is sokat lehet élni.”

Beszédét követően átadta az első alkalommal Ökoiskola címet nyert intézményeknek az elismeréseket. A második alkalommal Ökosikola címet elnyerő intézmények vezetőinek Fieder Ildikó, az Agrárminisztérium Környezetfejlesztési és -stratégiai Főosztályának vezetője nyújtotta át az okleveleket. A 75 új Örökös Ökoiskola képviselőjének Fieder Ildikó és Kisfaludy László közösen adták át a díszokleveleket. Az ünnepélyes díjátadó végén Lányi Marietta, a Gyermekek Házának igazgatója átvette Fieder Ildikótól és Kisfaludy Lászlótól a meglepetés ajándékot, amellyel a vendégek közösen készültek. Az iskolát egy kőágyás veszi körül, amelybe az épület átadásakor a diákok és a tanárok festett köveket helyeztek el a már ott lévő, fehér kövek mellé. A szervezők megkérték a díjazottakat, hogy hozzanak magukkal ők is egy-egy színes, festett követ, amelyet majd a Gyermekek Házának ajándékoznak, köszönetképpen, hogy az iskola befogadta a rendezvényt.


HÍREK

On-line ebédbefizetés
Közérdekű
On-line ebédbefizetés

Ide kattintva érhetők el az internetes ebédbefizetés oldalai.

Átadták a 2022/2023. tanévtől érvényes Ökoiskola címeket
Környezetvédelem
Átadták a 2022/2023. tanévtől érvényes Ökoiskola címeket

162 iskola vehetett át Ökoiskola címet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Agrárminisztérium rendezvény, 2022. március 26-án.